Videó Videó

Fogmegtartó kezelések

Fogtömések

A mindennapi munkában leggyakrabban alkalmazott módszer a szuvasodás következtében eltávolított beteg fogállomány pótlására a fogtömés.
Minden esetben az orvos végzi. Általában egyetlen alkalommal elvégezhető kezelési mód.
A zavartalan, nyugodt munkavégzést megkönnyítendő, helyi érzéstelenítésben történik.
Ma már az orvostudomány előrehaladtával a kevésbé esztétikus és a szervezetre sem túl egészséges amalgámtömést felváltották a fotopolimerizáció hatására megkötő esztétikus, fogszínű műanyagtömések. Az általunk használt termékcsalád tagjai 3M-ESPE - Valux Plus a legmagasabb orvosi - pl. terhelhetőség, záródási feltételek, kopásállóság stb.- és esztétikai feltételeknek - fogszín azonosság - is megfelelnek, ezáltal szolgálják az Ön igényeit.
A legnagyobb körültekintés mellett elvégzett töméseket is ajánlatos legalább félévente ellenőriztetni, illetve 5-7 évenként eltávolítani és ellenőrizni a fogszerkezet állapotát. Áruk a hiányzó fog méretétől függően változik.

Barázdazárás

Az áttörés után rövid időn belül maradó nagyörlő fogak rágófelszíni barázdáiban és gödröcskéiben a lepedék és ezáltal a baktériumok könnyeben megtapadnak. Ezek a felületek gyakran annyira mélyek, hogy fogkefével nehezen, vagy szinte egyáltalán nem tisztíthatók. A mély, szabad szemmel alig látható rések folyékony tömőanyaggal való feltöltését hívjuk barázdazárásnak. Így a fogak könnyen tisztíthatók és szuvasodásuk elkerülhető. A fogszuvasodás megelőzésének egyik leghatékonyabb módszere. Érzéstelenítést nem igénylő beavatkozás.

Inlay, onlay:

A fogak restaurációját segítő alább ismertetendő eljárás legalapvetőbb eltérése a fogtöméssel szemben, hogy ez a fogorvos és a fogtechnikus összehangolt munkájával történik.
Elkészítése két alkalmat vesz igénybe és előkészítése helyi érzéstelenítésben zajlik.

Az orvos a beteg elszuvasodott fogállományának eltávolítása után egy speciális üreget alakít ki a fogon, majd egy lenyomat segítségével a fogtechnikus a fogtechnikai laboratóriumban elkészíti a kívánt méretű, szinű stb betétet azaz inlay-t.
Méretétől függően a kisebbeket inlay-nek, a nagyobb felületre kiterjedő betéteket már onlay-nak hívjuk.

Rendelőnkben széles választékban kínáljuk az anyagukat illetően:

 • Aranyból:
  előnye, hogy csökkenti a másodlagos, azaz a betét alatt kialakuló további kariest, ezenkívül kiválóan zárodik a még maradt egészséges fogszélekkel és maximálisan allergiamentes. A tiszta aranyhoz csak nemesfémeket használunk további ötvözőanyagként, pl. palladium, platina stb.
  Hátránya, hogy költségesebb. Az aranyfog színe lehet zavaró, de erre is van megoldás, ugyanis kombinálható porcelánnal.
 • Arany bázis és porcelánleplezés együtt:
  Úgynevezett galvántechnológiával készül. A különbség a fentiekkel szemben, hogy az arany bázísú inlay-re porcelán leplezés kerül, csak a betét szélén körkörösen a fogtechnikus egy arany peremet hagy a még pontosabb illeszkedés érdekében. Előnyei ugyanazok, mint a fent említettek. Egyedüli hátránya hogy a porcelán lepattanhat.

 • Cirkoniumoxid bázis + porcelán:
  Fémmentes betétről van szó, tehát bármilyen fémallergia esetén ajánljuk. Magas a terhelhetősége, csodálatos színekben készíthető, kíváló a záródása a megmaradt fogszélekkel.
  Rendkívüli előnyei miatt ára kicsit drágább, de higgye el megéri!

A Veeners vagy héjkerámia:

Olyan restaurációs eljárás, amely a betegek körében nagyon kedvelt, hiszen rövid idő alatt igen látványos eredmény érhető el.
A fog belsejéből adódó elszíneződések, vagy olyan foltok, amelyeket a fogorvosnál végzett professzionális tisztítással sem lehetséges eltávolítani, ezzel a módszerrel kiválóan leplezhetők anélkül, hogy bárkinek is le kellene mondania az eredeti saját, egészséges fogállományáról. Anyaga az úgynevezett fémmentes kerámia.
A porcelánhéj ugyanis, ahogy a nevéből is adódik, úgynevezett vékony porcelán takaróhéjat jelent, amit a fog orcai oldalára ragasztunk. Fogtechnikus készíti el. Javasolt továbbá a röviddé vált, lerágott fogakra, vagy a foghíjak takarására is. Leggyakoribb felhasználási területe a frontfogaknál van.
Rendelkezik egy természetes átlátszósággal, ezáltal lehetőség van az egyéni színkialakításra. A takaróréteg minden fényviszonynál optimálisan alkalmazkodik minden szomszédos foghoz. A felszíne és a színe évek múltán sem változik. Lerakódások csak nagyon nehezen tudnak kialakulni a rendkívül kemény felszínen, minimális a fogíny gyulladásának kockázata is.
Fémallergiás pacienseink figyelmébe is ajánljuk!! Elkészítése két alkalmat vesz igénybe. Az első alkalom a fogak előkészítése, lenyomatvétel és ideiglenes pótlás készítése, majd a második alkalommal a már elkészült héjak felragasztása.
Hosszú ideje gyökérkezelt (3-5 évnél is idősebb), illetve nagy felületű töméseket tartalmazó frontfogak esetében nem ajánlott az alkalmazása.

Gyökérkezelések

Szintén a fogmegtartó kezelések közé tartozik, hiszen célunk a fog minél további megtartása.
A beavatkozás lényege a gyulladás, vagy egyéb más okból elhalt fogbél eltávolítása, majd a fent maradó üreg teljesen légmentes lezárása gyökértömő anyagok segítségével. Ezzel a módszerrel a fog gyulladása megszüntethető és továbbra is a szájban felhasználhatóvá válik. Ezen fogak a kezelést követően a vérellátást biztosító fogbél eltávolítása miatt hamar kiszáradnak és letöredezésre hajlamossá válnak, ezért célszerű valamilyen, a fog teljes felületét beborító koronával ellátni

A gépi gyökérkezelés:

- új távlatokat és lehetőségeket nyitott a gyökér csatorna „tisztításban”, megmunkálásban. A lényeg, hogy a gépi tűk sokkal szélesebbé válnak a tű hegye felől távolodva. Mondhatjuk azt, hogy sokkal „agresszívabban tisztítanak”. Az újabb gépeken már van elektromos csatorna hossz bemérő. Így kezelés során biztonságosan pont a csatorna teljes hosszába tudunk tisztítani. Ezzel elkerüljük a sikertelenségek nagy részét és a gyökérkezelésekre (túltágításból eredő) fájdalmat. A kezelés, a gépnek köszönhetően alaposabb, pontosabb, precízebb.A gyökértömést a hagyományos eljárással ”ragasztjuk, tömörítjük”. Az új eljárás során viszont a tömő anyagot felmelegítve (termo plasztikusan) juttatjuk a már kitisztított csatornába, ami így pontosan kitölti a rendelkezésére álló helyet. Az elkészített gépi gyökértömés pedig pontos, “falálló”.

 

RENDKÍVÜL MAGAS SIKERESSÉGI ARÁNY!

ELŐNYEI:

 • Gyorsabb és precízebb gyökércsatorna tisztítás, kezelés
 • Rövid kezelési idő a betegnek
 • Pontos gyökértömés-eredményes fogmegtartás
 • Görbült csatornában is jól alkalmazható

.

Jelentkezem!

Az oldal tetejére

Magyar Deutsch English Ireland Italiano Francais Nederlands Dansk Русский язык FedEx UPS
Fix fogpótlás

Kedves Pácienseink,

továbbra is várjuk Önöket változatlan nyitva tartási időben rendelőnkbe!

Az Önök biztonságára pedig fokozottan ügyelünk plazma légtisztító, fertőtlenítő berendezéseink segítségével!

Időpontegyeztetés az alábbi elérhetőségeken lehetséges: 0036 94 339 155 ill. 0036 30 4178487 vagy emailen : isisdental@isisdental.hu

Üdvözlettel: az Isis Dental csapata